Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws
Maar niet alleen het laatste nieuws.
Al het nieuws blijft nl. op deze pagina beschikbaar, zodat u altijd later nog eens terug kunt kijken.
De laatste (nieuwste) 5 nieuwsberichten zijn hieronder te lezen.
Daaronder volgt nog een lijst met "Nog meer nieuws": alle andere nieuwsberichten die we geplaatst hebben sinds de start van deze website.
En dat worden er steeds meer, we hebben er nu al 88.
Door ze aan te klikken worden ze geopend.
(geplaatst op zondag 23 februari 2020)


belastingbrief

Belastingaangifte 2019

Net als altijd staan onze belastinginvullers voor u klaar om u te helpen bij het invullen van de aangifte(n) Inkomstenbelasting 2019

Als u vorig jaar door een van onze belastinginvullers bent geholpen, dan graag rechtstreeks contact met hem/haar opnemen voor het maken van een afspraak.
Onze belastinginvullers zijn:
• C. Koks 0161 – 452340
• A. Maas 0161 – 455417
• G. van Eijck 0161 – 226020
• C. van Dongen 06 – 19940778
• Mw. A. Schokkenbroek06 – 10232469
Bent u een nieuwe klant, dan wordt u verzocht om contact op te nemen met de coördinator de heer C. Koks. Hij zal uw gegevens noteren, waarna een van de andere adviseurs contact met u opneemt.

Welke informatie hebben ze van u nodig?

Het is wel zo handig als u de navolgende informatie klaar heeft liggen als de belastinginvuller komt.
  • kopie belastingopgave over vorig jaar
  • brief van de Belastingdienst met de machtingscode voor de aangifte 2019. Heeft u een partner dan heeft u twee aparte brieven nodig. Deze code zit niet in de blauwe, maar in een neutrale witte envelop. Heeft u die niet, dan zal de belastinginvuller die voor u aanvragen
  • jaaropgaven 2019 van o.a. SVB, pensioenfondsen en lijfrenteverzekeraars
  • van alle bankrekeningen - ook van thuis wonende kinderen - het saldo op 1 januari 2019. Bij internetbankieren moet u dit saldo of de jaaropgave eventueel vooraf downloaden
  • in geval van een eigen woning, de WOZ-beschikking 2019 (waarde peildatum 1 januari 2019). De betaalde rente en de schuld per 1 januari en 31 december 2019 van de hypotheek. Igv verkoop een overzicht van de gemaakte kosten en de verkoopsom.
  • in geval van alimentatie een overzicht van de ontvangen en betaalde bedragen van/aan ex-partner.
  • bewijsstukken van betaalde giften bijv. aan kerk, instellingen en politieke partijen
  • uitgaven voor ziekte en invaliditeit b.v. voor medicijnen, tandarts, fysiotherapeut, steunzolen, reiskosten (de daadwerkelijke kosten, zie artikel in de ONS), ziekenbezoek, gehoorapparaat, extra particuliere gezinshulp, dieetverklaring 2019 enz.
  • evt. beschikkingen van zorg- en huurtoeslag over 2019


(geplaatst op woensdag 19 februari 2020)

Maandag 24 februari computer inloopdag in het “Trefpunt” Kerkstraat 81 te Gilze

foto tablet cursus 2019
Tablet cursus 2019
De computerclub van de Senioren Vereniging Gilze, door Seniorweb erkend als PC Leercentrum, gaat door met het organiseren van inloopdagen voor senioren voor de iPad van Apple, de tablet van Samsung, Smartphone, laptop en PC.

Er is veel vraag naar hulp bij het gebruik van de tablets en de nieuwste telefoons.
Die hulp willen wij u gratis bieden. Wij laten u zien, tijdens inloopdagen, wat je met een tablet en de smartphone kunt doen.
In 2020 inloopdagen op de laatste maandag van de maand. Inloop dag op 27 april, verplaatst naar 20 april 2020
De inloopmiddag in februari is op maandag 24 februari 2020.
De inloopdagen in “Het Trefpunt” in de Kerkstraat 81 zijn voor iedereen, ook niet leden, vrij toegankelijk van 14.00 uur tot 16.00 uur.
U bent van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Breng wel uw tablet en/of smartphone mee.
Wij willen u eventueel ook adviseren bij de aankoop van een tablet en PC en de aanschaf van eenvoudige boeken.
Er zijn ook boeken ter inzage aanwezig tijdens de inloopdagen.

U kunt u ook opgeven voor een tablet cursus.
Er starten tablet cursussen in 2020 indien er voldoende deelnemers zijn.

Hebt u problemen met uw PC of laptop, wij verlenen zo nodig hulp bij u thuis, tegen een kleine vergoeding van de onkosten.

Informatie bij:
Ad Willems
Telefoon: 0161-451719
e-mail: willemsvangeel@home.nl


(geplaatst op zaterdag 15 februari 2020)

De IB-aangifte 2019: mooier, makkelijker? Het blijft plussen en minnen!

Vele van u hebben de blauwe envelop of de digitale aankondiging voor de aangifte inkomensbelasting 2019 inmiddels ontvangen. Wij, de belastinginvullers, willen u als SVG-lis weer graag helpen bij het invullen van de belastingaangifte.

Wat verandert er voor u als AOW’er dit jaar?

De fiscus wil het belastingsysteem eenvoudiger maken en het aantal belastingschijven gaat daarom uiteindelijk terug naar 2 schijven; vanaf 2020 gelden voor pensioengerechtigden 3 schijven.

In 2019 zijn de mogelijkheden om de gemaakte ziektekosten af te trekken helaas weer beperkt. Niet aftrekbaar zijn o.a. de (wettelijke) eigen bijdragen zoals b.v. de € 138 voor orthopedische schoenen of voor WMO en CAK, en het eigen risico en premie van de zorgverzekering. Ook niet aftrekbaar zijn kosten van o.a. de scoormobiel, rollator, bril en medicijnen niet op doktersvoorschrift. Wel aftrekbaar zijn kosten (voor zover ze niet door de zorgverzekeraar vergoed worden) van steunzolen, medicijnen op doktersvoorschrift, gehoorapparaat (gedeeltelijk) en kosten tandarts of fysiotherapeut. Een vast bedrag is aftrekbaar als u op doktersvoorschrift een bepaald dieet moet volgen of als u als gevolg van ziekte/beperkingen kleding en beddengoed vaker moet wassen. Ook aftrekbaar zijn onder voorwaarden de reiskosten van ziekenbezoek door de partner aan de andere partner(auto à 19 cent per km) én de vervoerskosten gemaakt voor bezoek aan arts of ziekenhuis. Zie daarover hierna meer.

Als AOW’er heeft u recht op heffingskortingen, afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Er zijn 3 soorten: de algemene heffingskortingen (AH), de ouderenkorting (OK) en de alleenstaande ouderenkorting (AOK). Die gaan dit jaar allemaal iets omhoog. De hogere inkomens hebben hier overigens géén recht op.

De AOK is voor alleenstaanden én voor de huwelijkspartners die om medische redenen gedwongen apart wonen. Als een van de partners noodgedwongen in de loop van 2019 in een verzorgingstehuis is opgenomen, dan is er voor het hele jaar recht op de AOK. Let hier goed op bij het invullen van de aangifte. De fiscus maakt hier nog wel eens een fout.

Als uw huur in verhouding tot het inkomen relatief hoog is, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Deze vraagt u aan bij de belastingdienst, maar wij kunnen u natuurlijk helpen bij deze aanvraag. De huur mag maximaal € 737,17 per maand zijn en de toeslag voor alleenstaanden is maximaal € 368 en voor een echtpaar € 321 per maand. In 2020 komen er meer mensen in aanmerking voor huurtoeslag omdat er met ingang van dit jaar geen harde inkomensgrens meer is, maar hij wordt langzaam afgebouwd naarmate het inkomen hoger wordt.

We wijzen u nog op het laatste. De fiscus heeft over 2019 een speerpunt gemaakt van de aftrekbare vervoerskosten! U moet de daadwerkelijke kosten per kilometer kunnen aantonen als de fiscus hier om vraagt. U moet dus aan kunnen tonen wat de daadwerkelijke kosten per km zijn geweest (afschrijving, benzine, verzekeringen, wegenbelasting, onderhoud (incl kosten wasstraat), APK, nieuwe banden, reparaties én het aantal gereden kilometers). Dit zal voor menigeen een probleem gaan vormen! Het advies is dan ook om zo snel als mogelijk de benodigde informatie te verzamelen en een goede administratie van alle kosten en de gereden kilometers van dit jaar goed bij te houden. Voor 2019, maar ook alvast voor de IB-aangifte 2020.

De conclusie is dat het plussen en minnen is én dat de fiscus het ook voor 2019 niet mooier heeft gemaakt. Maar hopelijk kunnen wij als belastinginvullers van de SVG het wél makkelijker voor u maken door u bij de aangifte te helpen.

Wilt u dit jaar (weer) van de diensten van een van ons gebruik maken. Bel dan naar de belastinginvuller die u vorig jaar geholpen heeft en zorg dat u de ontvangen machtigingscode goed bewaard. Bent u een nieuwe klant, bel dan naar onze coördinator de heer C. Koks 0161 - 452340.

De belastinginvullers:

De heren Cees Koks, Ad Maas, Gerrit van Eijck en Cees van Dongen en mevrouw Annemiek Schokkenbroek.


(geplaatst op zaterdag 8 februari 2020)


foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Kennismakingsavond nieuwe leden

Op vrijdagavond 7 februari j.l. gingen wij als nieuwe leden van Senioren Vereniging Gilze naar 't Trefpunt in de Kerkstraat voor een kennismakingsavond.
Alle bestuursleden waren aanwezig om ons te ontvangen en de tafels waren al mooi gedekt.
Willeke en Ellie kwamen ons voorzien van een drankje en langzaamaan druppelden de nieuwe leden binnen. We zagen veel bekende gezichten maar ook wel een aantal nieuwe.
De voorzitter Joop de Jonge heette iedereen van harte welkom en stelde elk bestuurslid aan ons voor. Hij vertelde dat er 50 nieuwe leden waren uitgenodigd, waarvan er ongeveer 28 positief hadden gereageerd. Ook vertelde hij dat de koffietafel en de drankjes ons werden aangeboden door de Senioren Vereniging! Wat een warm welkom! Later op de avond hoorden we dat dit een nieuw initiatief was en dus voor de eerste keer plaatsvond.
Daarna konden we ons tegoed doen aan een een heerlijke koffietafel. Wederom razendsnel geserveerd door Willeke en Ellie.
Na het eten schaarden we ons voor een scherm waarop een (zieke) Dick Jansen, penningmeester van de vereniging, uitleg gaf over de website van Senioren Vereniging Gilze. Een prima website waar je alles wat je wilt weten kunt vinden.
Hij vertelde dat er veel aan belangenbehartiging wordt gedaan op gemeentelijk niveau. Maar ook via KBO-Brabant bij provincie en overheid.
Hij liet ons zien dat er elke dag activiteiten zijn in 't Trefpunt. Zoals kaarten, koersbal, biljarten enz. En ook dat er veel clubs zijn binnen de vereniging. Een fietsclub, wandelclub, midgetgolfclub en o.a. ook drie gymclubs!
Op zondag 19 april bestaat SV Gilze 65 jaar. Er is dan een open dag in de sporthal waar alle groepen zich gaan presenteren. Wij werden allemaal uitgenodigd die dag te komen kijken en veel mensen mee te brengen!
Tot slot werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een drankje.
Wat een leuke manier om kennis te maken met een vereniging en met andere leden!
Nogmaals hartelijk dank bestuur en lieve dames van de bar.

Peter en Rosemarie van Bavel

(geplaatst op maandag 27 januari 2020)

Ogham en Maurice Leenaars.

De muziekavond op 25 januari in het Jan van Bezouwhuis in Goirle was een succes.
Door de groep Ogham , met een geweldige zangeres, werden we verrast met mooie en ontroerende Keltische liederen en muziek.
Ook was het heel prettig dat ze uitlegde waar het lied over ging.
Als gast speelde Maurice Leenaars, een flamenco speler, samen met hen enkele stukken, de combinatie van twee heel verschillende soorten muziek was heel bijzonder.
Met 10 personen van S V G Gilze waren we er aanwezig, we hebben erg genoten.
Wie weet komt het nog een keer op het programma, echt de moeite waard voor een avondje uit.

Nog meer nieuws...

januari 2020

22:Muziekbingo
20:Natuurwandeling Landgoed Valkenberg
16:Hendrik Groen... zolang er leven is
14:Senioren Expo Veldhoven
09:Nieuwjaarsinloop SVGilze
04:Nieuwjaarswens

december 2019

30:Kerstdiners 2019
27:Laatste computer inloopdag 2019
15:Stand van zaken CBR
10:Stand van zaken CBR
06:Kerstconcert Lucaskerk Tilburg
04:Die Zauberflöte
02:Natuurwandelingen 2020

november 2019

25:Natuurwandeling Riels Hoefke
23:Koersbal ontmoeting Gilze - Molenschot
22:Dag van de Vrijwilliger 2019
20:Met SVGilze naar de Rooi Pannen (uit Weekblad Gilze en Rijen)
16:Vrijwilligersavond in 't Trefpunt
10:Uitnodiging Kom en Ontmoet
08:Persbericht KBO-Brabant
05:De eerste nieuwsbrief

oktober 2019

31:Afscheid van Rien Kuijpens als penningmeester van de Kring Gilze Rijen
28:Wandelen bij Hondsdonk op 17 Oktober
25:Computer inloopdag 28 oktober
23:Voorlichtingsmiddag mobile alarmering
21:Italiaanse muziekmiddag
20:Bodenavond 2019
16:Gilze 75 jaar geleden bevrijd
12:Statuten officieel gewijzigd
08:80+ middagen in 't Trefpunt
04:Wandelen op de Strijbeekse heide

september 2019

26:Stichting PensioenBehoud en KBO-Brabant dagvaarden Nederlandse Staat
21:Computer inloopdag 30 september
18:Najaarsreis naar Utrecht
11:Scootmobieltocht naar Trayplant
10:15 jaar Linedance club
09:SV-Gilze in het weekblad Gilze Rijen
02:Najaarsconcert Seniorenorkest Gillesia
01:Laatste fietstocht op donderdag 2019

augustus 2019

30:Wandelen bij het Smokkelaartje
28:Inloopdagen en cursussen iPad en Samsung
26:Eerste les Tai Chi
25:Verrassingsreis 2019
18:Voorstelling "Ons kan niks gebeuren"
15:Zwemmen op donderdagmorgen in den Butter

juli 2019

27:Eten voor alleenstaanden / alleenwonenden
24:Natuurwandeling Huis ter Heide
20:SVG Zomerreis 2019
17:muziekmiddagen augustus en september gaan niet door en 50+ bios
08:Bezoek aan de Kersenhof in Raamsdonk
06:Gouden jubileum van zangkoor “de vrolijke zangers”
05:Fietsen op donderdag
03:SVG interview in weekblad Gilze-Rijen

juni 2019

29:De koersbalclub "de Curve" Gilze tegen Riel
26:Wandelen bij de Oisterwijkse vennen
25:Zomerreis naar Goes en het Watersnoodmuseum
19:Bezoek Schrobbelèr (2)
18:Bezoek Schrobbelèr (1)
15:Vrijwilligersbijeenkomst op vrijdag 7 juni 2019
12:Uitreiking speld Wim van Wezel

mei 2019

30:KBO Gilze heeft een nieuwe naam !!!!!!
27:Natuurwandeling bij Esbeek
22:1e Scootmobieltocht naar de Struisvogelfarm
13:Afscheid van bestuursleden
07:"Getipt rond de Tip" schoof aan bij de jaarvergadering van de Senioren Vereniging Gilze.
06:Voorjaarsreisje 2019
02:Voorlichting "In gesprek over het levenseinde"

april 2019

30:Koersbalclub "De Curve" Gilze vierde haar 20 jarig bestaan
29:Koninklijke onderscheiding
28:Cees van Dongen stelt zich voor
24:In gesprek over het levenseinde
22:Algemene ledenvergadering
20:Bezoek aan de Süleymaniye-moskee in Tilburg.
12:Bridge competitie
11:Etentje met de gymclubs.
08:Eerste muziekmiddag
04:Bezoek aan Chassé voor musical EVITA
02:Wandelen bij de Duiventoren

maart 2019

19:10 jarig bestaan van de Club "eten voor alleenstaanden / wonenden"
12:Naar de film!

februari 2019

26:Uitstapje naar het nieuwe van der Valk Hotel met lunchbuffet en rondleiding
20:Computer inloopdag in 't Trefpunt
18:Eerste nieuwsbericht