Uit het nieuws archief

Nieuwsitem 88 van 98
⇑ Algemene ledenvergadering ⇑
Nieuws overzicht
⇓ Bridge competitie ⇓

(geplaatst op zaterdag 20 april 2019)

Bezoek aan de Süleymaniye-moskee in Tilburg

moskee Het is ‘s middags 10 april als we met stralend weer bij de Süleymaniye-moskee aankomen.
Buiten even wachten totdat de heer Sleeman Balkaya ons uitnodigt naar binnen te komen.
Volgens afspraak gaan op de mat de schoenen uit die we voor de mat of in de open kast achterlaten.
Eenmaal binnen in de moskee worden we overweldigd door de warme blauwe kleur van het tapijt op de grond en beschildering en tegelwerk. Een prachtig gezicht.
De meeste moskee-bezoekers zijn klaar met hun middaggebed en verlaten de ruimte. Ze zijn gewend aan bezoekers.
Nadat we een beetje de ruimte verkend hebben nemen we plaats midden in de ruimte en gaan op het fluweelzachte tapijt zitten. Het zit heerlijk zacht.
De heer Balkaya geeft een korte introductie van de moskee en de omgeving. De oppervlakte van de moskee is ~700 m2 en is gebouwd door de Turkse gemeenschap. De bouw begon in 2001 en de nieuwbouw werd gerealiseerd op 5 oktober 2003.
Het gebouw heeft de vorm van een halve maan, met daarboven een vijfpuntige ster en daarboven een koepel. Een sterpunt die buiten het gebouw uitsteekt, geeft de richting naar Mekka aan. De koepel is 18 meter hoog en de minaretten hebben een hoogte van 38 meter. Het geheel is bekleed met geometrische patronen en gekalligrafeerde teksten.
In een uitgebreide en open toelichting vertelde de heer Balkaya over de manier waarop de moslims ieder hun geloof belijden. Hij gaf duidelijk aan dat de Koran de onverbiddelijke leidraad is voor alle moslims. Dat is heel anders dan bij de katholieken en andere christelijken, die de bijbel zien als een verhaal en daar ieder hun eigen invulling aan geven.
De rol van de vrouw is erg ondergeschikt aan de man en zij mogen ook in geen enkele vorm aanleiding geven tot aanstoot of verleiding of wat dan ook. Vrouwen staan in de moskee ook achter de mannen.
Er is geen hiërarchie in de moslimgemeenschap; iedereen is gelijk. Vroeger was er een kalief, maar de interpretatie van de Koran liet dat niet toe.
Allah allah is de enige echte naam van God. Hij is het hoogste en daaronder is iedereen gelijk.

De Koran ziet er indrukwekkend uit. Zoals alle geschriften uit de Arabische wereld wordt die van achteren naar voren en van links naar rechts gelezen. Het zou eenvoudig zijn het geschrift te leren.
Na afloop hebben we de Turkse winkel onder de moskee bezocht en een gezellig kopje koffie gedronken met wat lekkers erbij. Nadat we de vriendelijke heer Balkaya hartelijk hebben bedankt voor zijn openheid hebben we afscheid genomen en zijn huiswaarts gegaan met een goed gevoel.

In het foto album staan de foto's die we hebben gemaakt.