Uit het nieuws archief

Nieuwsitem 78 van 98
⇑ Natuurwandeling bij Esbeek ⇑
Nieuws overzicht
⇓ Afscheid van bestuursleden ⇓

(geplaatst op woensdag 22 mei 2019)

1e Scootmobieltocht naar de Struisvogelfarm


foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6
Ondanks een bewolkte frisse dag, droog en zelfs nog een beetje zon, gaat de 1e scootmobieltocht van start. Er waren 4 scootmobielers, een fietsmobieler en een fietser meegegaan met 3 fietsende begeleiders. Vanaf ’t Trefpunt ging de route door het tunneltje aan de Molenweg en dan via een landelijke route over Klein Tilburg naar de Struisvogelfarm van de Staak aan de Bleukweg in Tilburg. Onderweg genieten we van de mooie natuur en de weidse blik over de landerijen; de mais is pas ingezaaid en vormt dus nog geen belemmering.
De ontvangst bij de Struisvogelfarm is allerhartelijkst. De ruime demozaal is prachtig ingericht met allerlei oude spullen en natuurlijk met de specifieke struisvogelproducten. Op tafel staan bloempotjes gemaakt van struisvogeleieren evenals de schemerlampen aan de muur. We verbazen ons over de grootte van de eieren en de dikte van de schaal. Na de koffie, met een struisvogeleierkoek, worden we wegwijs gemaakt in de herkomst van de dieren, het ontstaan van de Struisvogelfarm en het leven van de dieren. Als hapje wordt een hapje struisvogel omelet geserveerd; heerlijk!
De struisvogel is ’s werelds grootste loopvogel. Ze zijn ongeveer 2,50 m hoog en wegen 100-160kg. Het zijn echte groepsdieren.
Bij volwassen struisvogels zijn de hanen (mannetjes) zwart van veren en hebben een rode snavel en poten.
De hennen (vrouwtjes) zijn volledig grijs van kleur. Ze worden bij ons gehouden in groepen van 10 stuks. Een nest bestaat uit 4 hanen en 6 hennen.
Struisvogel kunnen net zo oud worden als mensen.
De kuikens komen na een periode van 42 dagen broeden uit het ei wat een hele opgave is met een schaaldikte van circa 2 mm en een gewicht van ± 1,3kg. Wanneer de kuikens uit het ei zijn gaan ze vrijwel direct naar de ‘opfokstal’, waar ze de eerste weken d.m.v. lampen, gecombineerd met vloerverwarming, goed warm gehouden worden. Maar als het goed weer is mogen ze al gauw naar buiten. De temperatuur van 30ºC in de eerste dagen wordt al snel afgebouwd. En na vier weken hebben ze zelfs geen verwarming meer nodig.
De struisvogel is van nature een alleseter. Zo eet hij in de vrije natuur vruchten, gras, zaden, kruiden en insecten. De struisvogel heeft een zogenaamde spiermaag die is gevuld met stenen waarmee hij in staat is om hard en moeilijk verteerbaar voedsel fijn te malen, zoals bijvoorbeeld mais en harde grassen.
In Nederland krijgt de struisvogel vrijwel hetzelfde voedsel als een koe. Op de farm krijgen ze bijvoorbeeld snijmais (= fijngemalen stengel en kolf van de maisplant) of fijngesneden gras of hooi aangevuld met speciale struisvogelbrokken. Het gesneden gras of hooi moet echter wel goed kort zijn want lang gras of hooi kan hij moeilijk verwerken waardoor zijn maag verstopt kan raken. Als hij het gras zelf plukt, pakt hij telkens maar kleine stukje. Ook groente of brood staan op zijn menu. Zijn bek is zo groot dat hij een grote appel met gemak heel door kan slikken.
Van de gelooide huid en poten kunnen ze heel veel producten maken die er heel apart uitzien, zoals een portemonnee, een jas en riem en in allerlei kleuren. De grote veren worden voor luxueuze kleding en tooi op hoeden gebruikt.
We gaan naar buiten om de struisvogels zelf aan te raken en te voeren. De hanen zijn wat bazige typen die je beter uit de weg kunt gaan. Als we inkopen hebben gedaan in de winkel nemen we afscheid van de familie van de Staak en via de Wijkevoort en de put van Reef weer naar huis.
Het was een geslaagde middag en zeker voor een herhaling vatbaar. Hopelijk kunnen we meer scootmobielers interesseren om een volgende keer mee te gaan.

Theo Dobbelsteen / Anja Martens

Kijk voor alle foto's naar het fotoalbum