Uit het nieuws archief

Nieuwsitem 73 van 98
⇑ Bezoek Schrobbelèr (2) ⇑
Nieuws overzicht
⇓ Vrijwilligersbijeenkomst op vrijd... ⇓

(geplaatst op dinsdag 18 juni 2019)

Bezoek aan Schrobbelèr in Tilburg


foto1 foto2 foto3 foto4
Vrijdag middag 14 juni 2019 werden 14 deelnemers van de SV-Gilze ontvangen door Sophie en Johan in het proeflokaal van Schrobbelèr in Tilburg.

Sophie was de gids tijdens deze excursie en Johan verzorgde de muzikale omlijsting na de rondleiding.

De ontvangst was koffie of thee met een Schrobbelèr bonbon, een Schrobbelèr gebakje, en……… een glaasje warme Schrobbelèr mét slagroom. Tijdens de rondleiding werd verteld dat dit gebruik uit België was overgekomen via de Belgische vertegenwoordiger, omdat de likeuren in België warm worden gedronken. Sophie legde ook de verschillen uit tussen likeur, likorette en gedistilleerd. Ook legde zij uit dat er drie hoofdbestanddelen zijn: water alcohol en suiker. Schrobbelèr voegt wel 43 verschillende kruiden toe. De grondlegger Jan Wassing, was maagpatiënt en experimenteerde rond 1970 in zijn huisbarretje met verschillende homeopathische kruiden om een lekker drankje te maken. Met behulp van een bevriende distillateur werd ook in 1970 de eerste 100 liter gebrouwen.

Na de ontvangst bekeken we de ruimte, waar een overzicht van alle 43 kruiden te zien was. Ook zagen we hier oude weegschaaltjes, kolven en maatbekers. Geheel in stijl is de ruimte ingericht met oude kasten zoals we die vroeger bij de drogisterijen aantroffen. Een heerlijke ambiance. Sommige kruiden moeten een langere tijd rijpen om tot een goed aroma te komen. Een kleine ruiktest gaf aan dat het moeilijk is om de juiste kruiden te raden. Hoe bekend de geuren ook waren, in het keukenkastje thuis is het toch veel makkelijker.

De volgende ruimte stelde een laboratorium voor, waar we een smaak-, reuk- en kleurtest deden om de ware Schrobbelèr te ontdekken. Verrassend zoals we vaak de verkeerde keuzes maakten.

Daarna kwamen we op een entresol waar we een overzicht over de fabriekshal hadden. Op het entresol is ook een tijdlijn met foto’s gemaakt over de geschiedenis van Schrobbelèr. Er zijn verschillende soorten kruiken van 2, 1, 0.7, 0.35 liter en miniatuurtjes en ’t Schrobbelèr elftal. Schrobbelèr deed mee in de Tilburgse carnavalsoptochten en een ondernemer had op eigen kosten zelfs een hete-lucht ballon laten maken. De kruiken worden gemaakt in Duitsland en Portugal. Zij krijgen allen een witte dop. Maar………er is een periode geweest dat er geen witte waren, dus kregen ze tijdelijk een rode dop. De kruiken worden niet teruggenomen want ze kunnen niet goed schoongemaakt worden of er blijft een restje water in, wat de drank verdunt. En dat kan natuurlijk niet. De etiketten zijn in de loop der tijden veranderd. Een rechthoekige vorm en nu met een ronde bovenzijde. Een onderuit gezakt mannetje ging rechterop zitten. Er staat geen houdbaarheidsdatum op de kruiken, omdat volgens zeggen de inhoud onbeperkt houdbaar is bij een gesloten kruik. Er is een kleine voorraad in de hal, omdat er alleen op bestelling geleverd wordt. Soms wordt de installatie gebruikt om voor een ander te distilleren.

Terug in het proeflokaal kon iedereen de verschillende serveer varianten van Schrobbelèr proeven. Schrobbelèr met ijs en met limoen. Johan met accordeon nodige iedereen uit om een meezingliedje uit de meezingkrant te kiezen. Met wat Schrobbelèr achter de kiezen lukte het de krasse knarren wel om mee te zingen. Na de afsluitende “Drink Schrobbelèr” was het helaas tijd om te gaan. Met dank aan Hanneke Dobbelsteen voor het organiseren.

Chiel Willegers

(morgen volgt nog een tweede verslag, dus houd deze rubriek in de gaten!)