Uit het nieuws archief

Nieuwsitem 35 van 83
⇑ Najaarsreis naar Utrecht ⇑
Nieuws overzicht
⇓ 15 jaar Linedance club ⇓
(geplaatst op woensdag 11 september 2019)

Scootmobieltocht naar van der Avoird Trayplant


foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6
(op vrijdag 6 september)

De Tocht.
We vertrekken vanuit ‘t Trefpunt met een briesje tegen onze wangen naar de aardbeien-en frambozenplantenkwekerij van der Avoird Trayplant in Bavel. Via een mooie tocht langs de Rimpelaar komen we bij de hoofdlocatie de kwekerij De Leeuwerik aan. Daar worden wij gastvrij en hartelijk ontvangen door Corné die ook de rondleiding voor zijn rekening neemt. Met de scootmobielen rijden we de ontzettend grote loods in richting de kantine waar we koffie met wat lekkers krijgen.
Daarop volgt de rondleiding.

De Presentatie.
De kwekerij bestaat uit 5 locaties: De Leeuwerik, De Rimpelaar, Schoolstraat, Machielsen en Peeters; een totale oppervlakte van 35 ha. Iedere locatie heeft zijn eigen specialisatie. Op een plaats staan de stekken en op een andere locatie de koelcellen enz.
Trayplant heeft 37 vaste werknemers en tot 300 seizoenwerkers. Ook scholieren werken daar graag.
Er wordt veel aandacht geschonken aan de werknemers en ze werken daar met plezier en enthousiasme. Ook wordt goed geluisterd naar de omwonenden.
Er is veel aandacht voor de natuur en het milieu. De vrijkomende warmte van de koelcellen wordt gebruikt om bedrijfsruimte en kantoren te verwarmen en voor de vloerverwarming onder de planten. Alle regenwater van de daken wordt opgevangen en met zandfilters gefilterd om schoon en ziektekiemvrij water over te houden. Ook het water van de stekruimtes wordt teruggewonnen. Al dat water wordt hergebruikt om de planten weer mee te besproeien.
Men gebruikt groene stroom van windenergie en de verbrandingsgassen worden afgekoeld in warmtewisselaars voordat de rook naar buiten gaat.
Er wordt gebruik gemaakt van positieve schimmels en bacteriën om gezonde planten te houden waardoor men niet of nauwelijks spuitmiddel hoeft te gebruiken.
De daken van de kassen zijn zo ontwikkeld dat de planten optimaal kunnen groeien en zo min mogelijk energie verloren gaat. Bij te veel zon worden de planten afgeschermd door doeken onder het dak en bij vorst houden die schermen de kou weer buiten.
De planten worden naar behoefte automatisch beneveld. Ook wij kregen als onverwachte verrassing een zacht nevelbuitje over ons heen.

Het bedrijf.
De afstanden in de kwekerij zijn zo groot dat er fietsen staan die de werknemer gebruiken kan.
Van de moederplant van de aardbeien worden kleine stekjes geknipt. Deze worden in de juiste grond gezet met aangepaste voeding voor de stekken. Van de frambozenplanten worden stekken gesneden die in de grond gezet worden. Er is een goede kwaliteitsbewaking. Zowel de moederplanten als de stekken worden voortdurend gecontroleerd op gezondheid en groei.
Omdat elk klimaat zijn specifieke eisen stelt aan de planten worden er rassen ontwikkeld voor verschillende landen in Europa en in hele wereld. Niet elk soort plant kan overal in de wereld groeien.
Trayplant is gespecialiseerd in doordragende aardbeiplanten. Het is een prachtig interessant bedrijf met immens grote kassen en hele grote koelcellen, waar de temperatuur 1½ graad onder nul is om de plantjes in een rustperiode te houden.

Rondgang.
Met de scootmobielen en te voet maken we rondgang door de werkplaats, de centrale bedieningsruimte en de kassen waar de stekken staan.
Na de rondleiding, die veel langer duurde dan gepland, nemen we nog een kopje koffie en krijgt iedere deelnemer een bakje frambozen.
Daarna nemen we afscheid en zetten via een mooie route koers naar ‘t Trefpunt met een lekker briesje in ons gezicht.
Een mooie scootmobielmiddag met dank aan Dhr Willem v Miert, die deze scootmobiel route mee heeft uitgezet.

Bekijk ook het fotoalbum