⇑ Dag van de Vrijwilliger 2019 ⇑
⇓ Vrijwilligersavond in 't Trefpunt ⇓
(geplaatst op woensdag 20 november 2019)

MET SVGILZE NAAR DE ROOI PANNEN

Als ik een stukje schrijf in het weekblad gaat dat nog al eens over ons ouderen. Niet verwonderlijk als je net als ons Anneke en ik de tachtig al een tijdje voorbij bent. Vooral nadat wij in 2015 met zijn allen de participatie maatschappij in gelanceerd zijn, was en is er nog altijd genoeg om een potje over te mopperen. Zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen was het credo. Hulp kregen we op maat aan huis. De oude vertrouwde bejaardenhuizen werden met tientallen tegelijk gesloten. Maar de zorg baart ons nog altijd grote zorgen en de eenzaamheid onder ouderen is ongekend hoog. Vooral in de grote steden is het fenomeen vrijwilliger een uitstervend ras. Nog afgelopen week zag ik op tv een oude dame van in de negentig die zat te buurten met een robotje. Waar gaat dat naar toe?
Gelukkig zijn er vooral in de dorpen en zeker in Gilze nog de nodige vrijwilligers. Bovendien hebben wij nog een aantal instanties, verenigingen die ons ouderen een warm hart toedragen, en daar zijn we heel blij mee. Dat wil ik nog wel even gezegd hebben. Een van die gezelschappen waar we heel blij mee zinj is, zoals dat tegenwoordig heet SVGilze. Vooral op het gebied van prettig bezig zijn heeft de SVGilze een scala aan mogelijkheden. We kunnen s ‘zomers een natuurwandelingetje maken of een fietstochtje.
We kunnen enkele keren per jaar een reisje maken naar plekken waar je op onze leeftijd niet meer aan toekomt. Er zijn bezoeken aan theater en beurzen en ga zo maar door. Maar ook binnen in het ons zo vertrouwde Trefpunt zijn alle dagen gevuld met een diversiteit aan bezigheden. Ook voorlichting op vele vlakken heeft de aandacht van SVGilze.
En tenslotte heeft ook het onderdeel eten een plekje gevonden op de agenda van SVGilze. De etentjes voor alleenstaanden en de kerstdiners zijn al niet meer weg te denken. Afgelopen week hebben we met zestig leden een bezoek gebracht aan de Rooi Pannen in Tilburg.
De Rooi Pannen is een school waar de jeugd zich kan bekwamen in allerlei horeca beroepen. De Rooi Pannen is gevestigd in een voormalig klooster, en waar vroeger de paterkes geruisloos schuifelden door de lange gangen, rennen nu de leerlingen van lokaal naar lokaal en zij bemannen restaurants als La Chapelle, De Sacristie en De Biechtstoel. Echter zij hebben een probleem, je kunt wel met 25 man/vrouw een lekker potje koken, maar wie keurt er of de smaak wel goed is? En wie beoordelen de gedekte tafels? Juist daar waren wij voor, eten bij De Rooi Pannen betekent dat je een soort proefkonijn bent, met de nadruk op proeven.
Als U daar naar toe wilt voor een aardappeltje, groente en een balletje gehakt kun je beter thuis blijven. Mooi is het ook om te zien hoe de jongelui allemaal keurig in het pak soms met knikkende knietjes en bevende handjes hun best doen het ons naar de zin te maken. Alsof we in een duur restaurant zaten waren de tafels gedekt, en telkens als er een volgende gang door moest komen, werd de tafel herschikt. Wat er voorgeschoteld wordt blijft altijd een verrassing. Deze keer kregen we een selderij soepje met stokbrood, een komkommer salade, een piepkuiken met spekjes en frietjes. Als dessert kwam er een kunstig opgemaakte mouse en tenslotte koffie met een stukje gebak. Ons Anneke en ik hebben er volop van genoten. Ik denk dat ik ons Anneke ook maar een jaar naar De Rooi Pannen stuur.
Ten slotte kregen we een rondleiding door het hele gebouw, langs diverse lokalen en hotelkamers. We woonden in de keuken zelfs een les bij. Al met al een geweldige middag. Ons Anneke en ik houden ons aanbevolen voor de volgende proeverij.

Nico Baay.

Kijk ook eens naar de foto's die er zijn gemaakt.