Uit het nieuws archief

Nieuwsitem 14 van 83
⇑ Natuurwandelingen 2020 ⇑
Nieuws overzicht
⇓ Koersbal ontmoeting Gilze - Molen... ⇓
(geplaatst op maandag 25 november 2019)


foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Donderdagmiddag, 21 november 2019

De wandeling bij het Riels Hoefke

Ruim 35 personen rijden vanaf het Trefpunt naar Riel.
Keurig in de rij parkeren de chauffeurs hun auto’s en daar staat Jan Weterings , onze gids.
Start richting de Regte Heide (wordt nu beheerd door het Brabants Landschap): een stevige pas erin, stilstaan voor een uitleg, zoals bij de grafheuvels(uit de Bronstijd 1700-100 jaar vóór Christus),over het hoogteverschil in dit gebied richting de Oude Leij, het pijpjesstro, het nodige plaggen om de heide te herstellen (de sterke zaden in de grond doen hun werk).
Daarna de pas er weer in; nu de uitleg met een “ezelsbruggetje”: solo= spar; duo= den; legio= larix (aantal naalden!)
De hele groep past in de vogelkijkhut, de vensterkleppen omhoog en het spotten van de vele ganzen en andere vogels, zonder ze te verstoren.
“Landgoed de Hoevens” staat aangekondigd en over een lange houten brug lopen we het gebied binnen: hier de stops met uitleg over de stikstof, de PFas, de molshopen, de Amerikaanse eik, de adelaarsvaren en de doolhofpaddestoel………plots staan we terug bij de auto’s….
Genoten van de herfstpracht van dit gebied en daarbij onze hartelijke dank aan gids Jan.
Café restaurant de Hooikar is ons volgende doel om daar tezamen met nog enkelen van onze groep de wandelmiddagen af te sluiten met een drankje en een hapje: zó gezellig!
Joke Boeren vertelt, dat zij met haar Jan, Jan Severijns en Aad Buitendijk het nieuwe wandelplan 2020 al bijna heeft voorbereid. Wel zal de groep, vanwege de grootte per keer in tweeën worden gesplitst met twee gidsen.
Met haar goede wensen voor ons voor de decembermaand, danken wij allen Joke en Jan voor hun zorgzame en goede en creatieve organisatie van de wandeltochten 2019.

bekijk ook de foto's van deze wandeling