Uit het nieuws archief

Nieuwsitem 17 van 98
⇑ Muziekbingo ⇑
Nieuws overzicht
⇓ Hendrik Groen... zolang er leven ... ⇓

(geplaatst op maandag 20 januari 2020)

WANDELING 16 JANUARI 2020

VALKENBERG

Onze 1e wandeling in 2020 bracht 37 mensen op de been. Vier nieuwe gezichten mochten we verwelkomen. Verzameld werd bij ’t Trefpunt, om 1 uur vertrokken we naar Valkenberg. Hier stonden de gidsen Ad en Henk ons op te wachten. We splitsten ons in twee groepen, de gidsen liepen in tegenovergestelde richting, zodat we volop ruimte hadden en elkaar niet in de weg liepen. Onderweg kregen we weer wetenswaardigheden te horen. Een Douglasspar van 80 jaar oud, de leeftijd bereken je door 2x de omvang te nemen gedeeld door vijf.
De Douglasspar en de Amerikaanse eik (grote eikels met scherp puntje, niet geliefd bij de dieren, ontspruiten na twee jaar) zijn exoten: goed voor de houtwinning.
Het verhaal van de mol:
Leeft buiten de paring solitair, heeft zijn/haar eigen gangenstelsel met slaaphoek, uitscheidingshoek, voedselhoek (wormen), rent rondjes om de gevallen wormen te nuttigen; paring ná samen eerst in één gangenstelsel rondjes te lopen en te snuffelen; 13 weken dracht en daarna 3-5 jonge mollen

De beuk: zorgt door opvang van regenwater door haar takken, dat langs de stam naar beneden loopt voor eigen bewatering; de brede takkenkroon zorgt voor bescherming tegen warmte bij té hoge temperaturen. (soms ook extra bekleding van de stam nodig). Beukenbos: door bladafval (zuur) geen begroeiing onder de bomen. Ook kwamen we bomen met wratten tegen en de gevreesde letterzetter en de boktorkever. De lijsterbesstruik: herkenbaar aan zijn zilvergrijze takken.
De hulst: mannelijke en vrouwelijke struiken; gecultiveerde hulst: mannelijk en vrouwelijk aan één struik.
De groene specht met rode kap (24 cm) vindt de mieren gemakkelijker op de kort gemaaide golfvelden in deze omgeving. Maakt lachend geluid, afhankelijk van de lokroep of het aangeven van territorium. Het waterpeil was sterk verlaagd, is nu toch weer verhoogd. De Chaamse beek hier stroomt richting de Mark. De runderen bij Ulvenhout (Blonde d’Aquitaine): stier, koe en kalf lopen daar voor de beeldvorming (de eigenaar is een veehandelaar). Landgoed Valkenberg en de huizen er omheen zijn nog wel bewoond. Het bos er om heen is vrij toegankelijk (financiële redenen). Al met al hebben we weer veel informatie opgedaan door onze gidsen.
Bedankt Ad en Henk.

Bekijk ook de foto albums van groep 1 en groep 2